new_exhibition2

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για ενήλικες 2018-2019
στο Μουσείο Συναισθημάτων

 

koukouvagia

Το Μουσείο Συναισθημάτων, στα πλαίσια της φιλοσοφίας του, οργανώνει και πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά για τη δική τους προσωπική και μοναδική διαδρομή βιωματικής γνώσης και συναισθηματικής καλλιέργειας.

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι να βιώσουμε την αξία που έχουν η δημιουργική έκφραση, τα παραμύθια, η τέχνη, η σωματική έκφραση και το παιχνίδι για την συναισθηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη.

Απώτερος σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε τα εφόδια της βιωματικής επιμόρφωσης για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά, τους εφήβους ή με άλλους ενήλικες, είτε σαν δάσκαλοι, είτε σαν γονείς, είτε σε οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης για όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες:

Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019
1. Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Κάνε το ποτάμι του Θυμού ποτιστικό για το περιβόλι σου
με οδηγό τα ελληνικά παραμύθια και την μυθολογία

Φεβρουάριος 2019
2. ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

Μάρτιος 2019
3. Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟ ΜΠΙΖΕΛΙ ΚΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Πώς να εξηγήσουμε με ενα παραμύθι την Υψηλή Αισθητηριακή Ευαισθησία (H.S.P.)

Απρίλιος 2019
4. Ο ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ

1. Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019

«Κάνε το Ποτάμι του Θυμού Ποτιστικό για το Περιβόλι σου
με Οδηγό τα Ελληνικά Παραμύθια και την Μυθολογία».

Ο Θυμός έχει πολλές πηγές και κάνει άλλοτε ρυάκια, άλλοτε ποτάμια κι άλλοτε καταρράκτες.
Τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια και οι μύθοι της ελληνικής μυθολογίας έχουν διαχωρίσει τα χρώματά του και μπορούν να μας βοηθήσουν να τον κατανοήσουμε και να περιγράψουμε τις αιτίες, τις εκδηλώσεις και τη δράση του.
Προτείνουν τελικά τρόπους που το ποτάμι του θυμού μπορεί να μοιραστεί σε κανάλια και να ποτίσει τον κήπο μας και το περβόλι μας.

Στο πρώτο μέρος της κάθε συνάντησης θα ακούμε το παραμύθι και τον μύθο  αναζητώντας τις αντηχήσεις που δημιουργεί μέσα μας και στο δεύτερο μέρος θα παρατηρούμε τους τρόπους που η σοφία του μύθου διάλεξε για να μας διαχωρίσει το κάθε χρώμα του θυμού και τους τρόπους που το ποτάμι γίνεται ποτιστικό.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την σοφία του μύθου στην ζωή και την επαγγελματική τους πράξη με παιδιά ή με ενήλικες.

Θέματα και ημερομηνίες συναντήσεων:

1η συνάντηση
Ο ΘΥΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
«Έρως και Ψυχή» – «Ο Χρυσαετός του Κόσμου»
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Στο μόνο παραμύθι που μας σώθηκε αυτούσιο από την Αρχαία Ελλάδα η Θεά Αφροδίτη θυμώνει. Θυμώνει, γιατί γεννήθηκε μια θνητή κοπέλα με ισάξια ομορφιά, γιατί ο Έρωτας την παρακούει, γιατί ο χρόνος περνά και θα γίνει γιαγιά.
Όλοι θυμώνουμε με τον χρόνο που περνά. Όλοι δυσκολεύονται με την αλλαγή και με τη φθορά.
Πώς μπορούμε να διηγηθούμε αυτόν το θυμό με ένα παραμύθι συνδυάζοντας τον μύθο και τις νεοελληνικές παραμυθιακές εκδοχές του;
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον θυμό της Αφροδίτης;

2η συνάντηση
ΤΟΝ ΑΠΟΨΙΝΟ ΘΥΜΟ ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥΡΝΟ
«Οι τρεις συμβουλές»
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι που συναντάμε σε παραλλαγές σε πολλούς λαούς,
μας δίνει συμβουλές που ο ήρωας πλήρωσε πολλές χρυσές λίρες για να αποκτήσει.
Μας μιλά για τον εξωστρεφή θυμό, μας μιλά για τον νου που ελέγχει το θυμό και για την παρορμητικότητα.

3η συνάντηση
ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΚΟΡΑΚΙ
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ο θυμός ενάντια στην αδικία μπορεί να μας οδηγήσει να την καταγγείλουμε, να κάνουμε νέους φίλους και συμμάχους, να ξεπεράσουμε φόβους και αδυναμίες και να επιμένουμε μέχρι την στιγμή που θα ανοίξει η πόρτα του θησαυροφυλακίου για να βρούμε το φλουράκι μας.

4η συνάντηση
Ο ΘΥΜΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΦΙΔΙ ΚΙ ΑΪΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
«Το Λιοχερνο Πανάκι»
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Σε αυτή την ελληνική παραλλαγή του λαϊκού παραμυθιού που συναντάμε σε πολλά μέρη της γης, βλέπουμε πώς γεννιέται ο θυμός από ένα τραύμα που τυλίγει η σιωπή και πώς μπορούμε να τον θεραπεύσουμε αφήνοντας τον να κάνει όλο τον κύκλο της μεταμόρφωσης, μέχρι την επιστροφή στην ανθρώπινη ομορφιά και την αρμονική σχέση αγάπης.

Διάρκεια σεμιναρίου: σύνολο 12 ώρες σε 4 συναντήσεις, 3 ώρες κάθε συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 19/10, 2/11, 7/12 /2018 και 18/1/2019 5μ.μ. έως 8μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ για κάθε συνάντηση

Με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό πρώτο έλληνα ιστορητή, παραμυθά. Διδάκτωρ παιδαγωγικής για την διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και την μαθητεία της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

2. ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ
Φεβρουάριος 2019
Μια βιωματική παιχνιδιάρικη επιμορφωτική διαδρομή για ενήλικες στη διαδραστική έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Στο Παλάτι του Θυμού»!

Τι κάνει ο θυμός στο σώμα μας;
Έχουμε επιλογές δράσης σε καταστάσεις συγκρούσεων;
Τι μηνύματα μας φανερώνει ο θυμός μας;
Ποιες είναι οι βαθύτερες πηγές του;
Τι σχέση έχουν η έκφραση, η δημιουργικότητα, η φιλία, η ασφάλεια, η απόλαυση με το θυμό;

Ο Θυμός ανοίγει το παλάτι του και μας καλωσορίζει για να τον εξερευνήσουμε!
Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική, τις αισθήσεις μας, το παραμύθι, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.
Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση και σύνδεση με το συναίσθημά μας και να ενεργοποιήσουμε τους δικούς μας δημιουργικούς τρόπους να το αντιμετωπίζουμε.

Μόνο όταν μπορούμε να βιώσουμε το παιχνίδι ως πράξη δημιουργίας και συναισθηματικής ανάπτυξης για τον εαυτό μας, κατανοούμε την αξία του και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, με μεγαλύτερη επίγνωση, για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά (γονική ή εκπαιδευτική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση). Ενθαρρύνοντας τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, τα βοηθάμε να ανακαλύπτουν τους δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίζουν δημιουργικά τη ζωογόνο δύναμη του θυμού στη ζωή τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσους θέλουν να μπουν στη διαδικασία του παιχνιδιού για να το απολαύσουν και να βιώσουν την ανεκτίμητη αξία του για τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες σε 1 συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 , 6μ.μ. έως 9 μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ

Με την Ειρήνη Σοφιανοπούλου ψυχολόγο, εμψυχώτρια, ιδρύτρια του Μουσείου Συναισθημάτων

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

3. Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟ ΜΠΙΖΕΛΙ ΚΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Μάρτιος 2019
Πώς να εξηγήσουμε με ενα παραμύθι την Υψηλή Αισθητηριακή Ευαισθησία (H.S.P.)

Εάν κι εσείς ανήκετε στο σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού με H.S.P.-υψηλή αισθητηριακή ευαισθησία- θα έχετε συχνά νιώσει ένοχοι/ες για τις “υπερβολικές” αντιδράσεις σε ένα χρώμα, μια κουβέντα, μια μουσική.
Είναι ανακουφιστικό και δημιουργικό να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε – όχι να απολογηθούμε- την υψηλή αισθητηριακή ευαισθησία με την οποία γεννιούνται αρκετοί άνθρωποι.
Τι πιο κατάλληλο από ένα παραμύθι για να μας βοηθήσει;

Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την σοφία του μύθου στη ζωή και την επαγγελματική τους πράξη με παιδιά ή με ενήλικες.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες, σε 1συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, 5:00μ.μ. έως 8μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ για το σύνολο σεμιναρίου

Με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό πρώτο έλληνα ιστορητή, παραμυθά. Διδάκτωρ παιδαγωγικής για την διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και την μαθητεία της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

4. «Ο ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ»
Απρίλιος 2019
Ένα βιωματικό  σεμινάριο που μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το συναίσθημα του θυμού σε σχέση με τα όρια μας μέσα από τη σωματική έκφραση.
Στόχος είναι να ακολουθήσουμε μια μικρή διαδρομή σωματικής έκφρασης όπου το σώμα μας γίνεται μέσο αυτογνωσίας και επικοινωνίας και μπορεί να μας αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες.

– Πώς η παραβίαση των ορίων μας (είτε από εμάς τους ίδιους, είτε από τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε, είτε από  καταστάσεις που μας υπερβαίνουν) μπορεί να προκαλέσει το συναίσθημα του θυμού;
– Πόσο και πώς υπερασπίζομαι τα όρια μου;
– Σέβομαι τα όρια που θέτω και τα όρια που συναντώ;
–  Μπορώ να πω το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ;
–  Μπορώ να ζητήσω κάτι για μένα;
–  Υποστηρίζω τις επιλογές μου;
–  Διεκδικώ τα θέλω μου;

Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, θεραπευτές και όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν για την προσωπική τους ανάπτυξη.
Συμμετέχουμε στις ασκήσεις, ο καθένας με ότι φέρει και με ότι είναι πρόθυμος να μοιραστεί, ξεκινώντας από εκεί όπου βρισκόμαστε.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες, σε 1 συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 6μ.μ. έως 9μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ

Με τη Susana Noemi Abigador εκπρόσωπο της Expresion Corporal (Σωματικής Έκφρασης) στην Ελλάδα, δημιουργό του συστήματος Danza Vital, σύμβουλο βιωματικής μεθοδολογίας, συγγραφέα του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλάει» εκδόσεις Γιαλός, ομιλήτρια το 2016 στα tedxkids Αθήνας και tedx Μυτιλήνης.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης