Επιμορφωτικά Σεμινάρια 2024 για ενήλικες
στο Μουσείο Συναισθημάτων

 

koukouvagia

Το Μουσείο Συναισθημάτων, στα πλαίσια της φιλοσοφίας του, οργανώνει και πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά για τη δική τους προσωπική και μοναδική διαδρομή βιωματικής γνώσης και συναισθηματικής καλλιέργειας.

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι να βιώσουμε την αξία που έχουν η δημιουργική έκφραση, τα παραμύθια, η τέχνη, η σωματική έκφραση και το παιχνίδι για την συναισθηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη.

Απώτερος σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε τα εφόδια της βιωματικής επιμόρφωσης για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά, τους εφήβους ή με άλλους ενήλικες, είτε σαν δάσκαλοι, είτε σαν γονείς, είτε σε οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια, πραγματοποιούνται Παρασκευές απόγευμα και έχουν περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

 1. ΤΑΞΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ
  16, 23/02 & 01/03 /2024
 2. ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ: Σώμα- Ψυχή – Λόγος
  05, 12, 19 & 26 /03/2024
 3. Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΩΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
  24/05/2024
 4. ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ
  18/10/2024
 5. ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩ; ΜΕ ΑΓΑΠΩ; & ΠΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΩ; Βιωματικό Εργαστήρι Ψυχοδράματος
  15/11/2024
ΤΑΞΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ
Βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων που συνδυάζουν το θεατρικό παιχνίδι, την δημιουργική γραφή και τα εικαστικά ώστε να δώσουν την ευκαιρία στα άτομα που συμμετέχουν να εκφραστούν δημιουργικά, να καλλιεργήσουν την φαντασία τους, να εξερευνήσουν πτυχές του εαυτού τους μέσα στο ασφαλές πλαίσιο που προσφέρει η τέχνη αλλά και να διασκεδάσουν παίζοντας. Η τέχνη αξιοποιείται ως μέσο προσωπικής έκφρασης χωρίς να μας ενδιαφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα.

– Τα Δέντρα Καθρέφτες του Εαυτού μας: Ο άνθρωπος ανέκαθεν κοιτάζει το δέντρο και βλέπει τον εαυτό του. Οι ρίζες, ο κορμός, τα κλαδιά, ο κύκλος της ζωής του αποτελούν σύμβολα που εμπνέουν ποιητές, ζωγράφους, παραμυθάδες. Αναζητώντας δέντρα σε ποιήματα, πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια και με εργαλεία τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι και τη δημιουργική γραφή, θα εξερευνήσουμε τη σχέση μας με τα δέντρα και, κατ’ επέκταση, με τον εαυτό μας. 
– Μια Μουντζούρα Αποκαλύπτει: Συχνά μια μουτζούρα μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή ακόμη και να πεταχτεί σε ένα καλαθάκι, αν την κοιτάξουμε όμως με προσοχή, μπορεί να μας μιλήσει για κάποιο μπέρδεμα, για μια αλλαγή ή και μια μετάβαση. Ξεκινώντας από μια μουντζούρα και συνδυάζοντας τα εικαστικά, την δημιουργική γραφή αλλά και θεατρικά παιχνίδια, θα κάνουμε ένα δημιουργικό ταξίδι για να ανακαλύψουμε τα χρώματα, και πιθανών πτυχές του εαυτού μας!
Η Αλήθεια της Μάσκας: Οι μάσκες χρησιμοποιούνται για να κρύψουν, να διασκεδάσουν και να ξεγελάσουν. Μήπως όμως είναι και τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να είμαστε πραγματικά, ελεύθερα, ο εαυτός μας; Το παιχνίδι με τις μάσκες μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε συνήθειες και να ξεφύγουμε από παγιωμένες συμπεριφορές. Φτιάχνοντας τις δικές μας μάσκες και μοναδικούς χαρακτήρες, θα εξερευνήσουμε τους ρόλους που παίζουμε στη ζωή μας, θα εκφραστούμε δημιουργικά και θα ανακαλύψουμε ότι μια μάσκα μπορεί να κρύβει αλλά μπορεί και να αποκαλύπτει!

Διάρκεια σεμιναρίου: 6 ώρες, σε 3 συναντήσεις

Ημέρες και ώρες: Παρασκευές 16, 23 Φεβρουαρίου & 1 Μαρτίου 2024, 18:00-20:00

Κόστος σεμιναρίου: 80 €

Με την Μαρία Τερζάκη: θέατρο-παιδαγωγό, μουσικό, εκπ. Δραματοθεραπεύτρια
Η Μαρία Τερζάκη σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικά εργαστήρια και αφηγήσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Παράλληλα εργάζεται ως μουσικός. Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Συναισθημάτων.

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές ομάδων, γονείς και όλους όσους επιθυμούν να εκφραστούν δημιουργικά και να εξερευνήσουν τον εαυτό τους.

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια δεν απαιτείται κάποιο καλλιτεχνικό ταλέντο. Ελάτε με άνετα ρούχα και διάθεση για παιχνίδι!

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ
Σώμα- Ψυχή – Λόγος
– Πόσο συχνά έχουμε την αίσθηση ότι  «Δεν μας ακούνε» ;
– Πόσο συχνά γίνονται παρεξηγήσεις ή καβγάδες και μετά αναρωτιόμαστε «Μα καλά, τί του/της είπα;»
– Πόσο συχνά νιώθουμε κι εμείς οι ίδιοι ότι δεν είμαστε παρόντες σε αυτό που λέμε;

Σας προσκαλούμε σ΄ ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε την χειρονομία – την κίνηση, που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τα λόγια μας, μέσα στην ψυχή μας και στην κίνηση που δηλώνει το σώμα μας.

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες, σε 4 συναντήσεις

Ημέρες και ώρες: Παρασκευές 5, 12, 19 & 26 Απριλίου 2024, 18:00-21:00

Κόστος σεμιναρίου: 160 €

Με την Κατερίνα Βλάχου: Η Κατερίνα Βλάχου έχει σπουδάσει την Τέχνη του Προφορικού Λόγου (Sprachgestaltung – Δίπλωμα Goetheanum / Dornach, για αφήγηση, απαγγελία, θέατρο) στο Artemis School of Speech and Drama, U.K, Μουσικολογία στο Paris VIII, Saint Dennis, με ειδίκευση στην έρευνα για τις φωνητικές τεχνικές στη Σύγχρονη Μουσική και Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ.
Διδάσκει, αφηγείται, απαγγέλλει και οργανώνει εργαστήρια με θέμα την Τέχνη του Προφορικού Λόγου.
Έχει διδάξει την Τέχνη του Προφορικού Λόγου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεατρολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, στο Διδασκαλείο, καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Επίσης, έχει διδάξει Μουσικολογία στον Τομέα Θεατρολογίας- Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για μια συνειδητή σχέση με τον λόγο τους και την επικοινωνία με τους γύρω τους

Το σεμινάριο είναι βιωματικό, βοηθάει να φοράτε άνετα ρούχα!

Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΩΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
Στο Παλάτι του Θυμού υπάρχει μια πόρτα που οδηγεί στο Μυστικό Κήπο, ένα χώρο μέσα στη φύση και ταυτόχρονα μέσα στην καρδιά μας, όπου μπορούμε να αναλογιστούμε από μια άλλη οπτική τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας.

– Πώς η φύση μπορεί να μας εμπνεύσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας;
– Ποιες ασκήσεις μέσα στη φύση μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να συνδεθούμε με το κέντρο του εαυτού μας και την ουσία της ζωή μας;

Με παιχνίδια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, way of council (μέθοδος βαθιάς επικοινωνίας με την καρδιά) καθώς και με ασκήσεις σωματικής ενσυνειδητότητας, θα έρθουμε πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μας και θα θυμηθούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες, σε μια συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, 18:00-21:00

Κόστος σεμιναρίου: 40 €

Με την Γεωργία Ντούσικου: Ψυχολόγο Υγείας (Health Psychologist). Η Γεωργία Ντούσικου από το 1996 ερευνά, εφαρμόζει και συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα επανασύνδεσης με τη φύση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτικά-δημόσια σχολεία, καθώς και περιβαλλοντικές-πολιτιστικές οργανώσεις).

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, θεραπευτές και όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν για την προσωπική τους ανάπτυξη.

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και μέρος του θα πραγματοποιηθεί στο λόφο του Φιλοπάππου!

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ
Μια βιωματική παιχνιδιάρικη επιμορφωτική διαδρομή για ενήλικες στη διαδραστική έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Στο Παλάτι του Θυμού»!

– Τι κάνει ο θυμός στο σώμα μας;
– Έχουμε επιλογές δράσης σε καταστάσεις συγκρούσεων;
– Τι μηνύματα μας φανερώνει ο θυμός μας;
– Ποιες είναι οι βαθύτερες πηγές του;
– Τι σχέση έχουν η έκφραση, η δημιουργικότητα, η φιλία, η ασφάλεια, η απόλαυση με το θυμό;

Ο Θυμός ανοίγει το παλάτι του και μας καλωσορίζει για να τον εξερευνήσουμε!
Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική, τις αισθήσεις μας, το παραμύθι, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.
Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση και σύνδεση με το συναίσθημά μας και να ενεργοποιήσουμε τους δικούς μας δημιουργικούς τρόπους να το αντιμετωπίζουμε.

Μόνο όταν μπορούμε να βιώσουμε το παιχνίδι ως πράξη δημιουργίας και συναισθηματικής ανάπτυξης για τον εαυτό μας, κατανοούμε την αξία του και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, με μεγαλύτερη επίγνωση, για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά (γονική ή εκπαιδευτική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση). Ενθαρρύνοντας τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, τα βοηθάμε να ανακαλύπτουν τους δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίζουν δημιουργικά τη ζωογόνο δύναμη του θυμού στη ζωή τους.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες, σε μια συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, 18:00-21:00

Κόστος σεμιναρίου: 40 €

Με την Ειρήνη Σοφιανοπούλου: ψυχολόγο, εκπ. σύμβουλο ψυχικής υγείας και ευζωίας μέσω της τέχνης (Tobias School of Art & Therapy, UK), ιδρύτρια του Μουσείου Συναισθημάτων. Σχεδιάζει, υλοποιεί και εμψυχώνει προγράμματα με στόχο την συναισθηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από δημιουργικές βιωματικές διαδρομές.

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσους θέλουν να μπουν στη διαδικασία του παιχνιδιού για να το απολαύσουν και να βιώσουν την ανεκτίμητη αξία του για τη συναισθηματική ανάπτυξη.

ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩ; ΜΕ ΑΓΑΠΩ; & ΠΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΩ;
Βιωματικό Εργαστήρι Ψυχοδράματος
– Το να με φροντίζω είναι συνειδητή επιλογή;
– Νοιώθω χαρά ή ενοχές όταν με φροντίζω;
– Ακούω τις ανάγκες μου και τα σήματα που μου στέλνει το σώμα μου;
– Πότε ήταν η τελευταία παύση που έκανα για να αναλογιστώ τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν σε αυτό το εργαστήρι.

Σε αυτή τη συνάντηση θα εστιάσουμε στις έννοιες της αυτό-φροντίδας και της αυτό-αγάπης. Θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με αυτά που έχουμε μέσα μας, να συνδεθούμε με κομμάτια του εαυτού μας που μας συντροφεύουν κάθε μέρα, να δώσουμε αξία στην φροντίδα και αγάπη του εαυτού μας και σε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες, σε μια συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024, 18:00-21:00

Κόστος σεμιναρίου: 40 €

Με την Αγγελική Σέιδου: ψυχοδραματίστρια, ηθοποιό και Τεχνολόγο Γραφικών Τεχνών. Εκπαιδεύτηκε στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno, στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας. Έχει συνεργαστεί με διάφορους χώρους και οργανισμούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ψυχοδράματος. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει τα τελευταία 20 χρόνια σε πολλές παραστάσεις και ήταν για χρόνια μέλος του Θιάσου Παντούμ. Ως εμψυχώτρια σε ομάδες παιδιών ασκεί τις μεθόδους του θεατρικού παιχνιδιού και του ψυχοδράματος.

Το σεμινάριο απευθύνεται: σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το ψυχόδραμα, θέλουν να δουλέψουν σε ομάδα, επιθυμούν μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό τους, θέλουν να εκφραστούν και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

Το ψυχόδραμα αφορά όλους και δε χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες ή προηγούμενη εμπειρία. Το μόνο απαραίτητο είναι να φοράμε άνετα ρούχα!