new_exhibition2

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2017-2018

για Σχολικές Ομάδες

 

Το Μουσείο Συναισθημάτων, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων, στα πλαίσια της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού!» και εκπαιδευτικά προγράμματα που ταξιδεύουν στα σχολεία της Αττικής και όλης την Ελλάδας.
Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες:

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
«ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ!»
για μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείου, Φοιτητές και Επαγγελματικά Λύκεια

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Έκθεση του Μουσείου
«ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ!»

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη νέα διαδραστική έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Στο Παλάτι του Θυμού!», είναι να προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές και στους σπουδαστές να αλληλεπιδράσουν με τα διαδραστικά εκθέματα,να κατακτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του συναισθήματος του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα:

 • να αναγνωρίσουν τις παρορμήσεις που προκαλεί ο θυμός στο σώμα μας για  να τις αποδεχτούν και να τις ξεχωρίσουν από τις πράξεις
 • να πειραματιστούν με διαφορετικούς ρόλους και διαφορετικές αντιδράσεις στο θυμό μέσα από τους ήρωες της έκθεσης
 • να αναγνωρίσουν πως ο θυμός μπορεί να γίνει πηγή καταστροφής ή πηγή ζωτικότητας
 • να βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις συγκρούσεων σαν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής
 • να ανακαλύψουν διαφορετικές συμπεριφορές που βοηθούν και άλλες που μας μπλοκάρουν
 • να εξερευνήσουν τις βαθύτερες πηγές του θυμού για να μπορούν να αναζητήσουν τα «αντίδοτα» του
 • να ανακαλύψουν πως η έκφραση και η δημιουργικότητα βοηθάνε
 • να ανακαλύψουν τα μηνύματα που μας χαρίζει ο θυμός για να μπορούν να τον ακούν καλύτερα και να βοηθούν τον εαυτό τους
 • να μπαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους για να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων – χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση μέσα στο παιχνίδι
 • να γνωρίσουν το συναίσθημα του θυμού καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις
 • να παίξουν ελεύθερα για τη χαρά του παιχνιδιού, τη χαρά που μας δωρίζει το παιχνίδι καθώς γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας καλύτερα

 

Πληροφορίες για τη Διεξαγωγή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το μουσείο μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα μέχρι 48 μαθητές οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις ομάδες.  Η κάθε ομάδα μαθητών ακολουθεί τη δική της μοναδική διαδρομή μέσα στην έκθεση και αξιοποιεί συγκεκριμένα εκθέματα της έκθεσης με οδηγό την/τον εμψυχώτρια/τή του μουσείου που ζωντανεύει την έκθεση, αφουγκράζεται την ανάγκη της ομάδας και ενθαρρύνει τα παιδιά στη διάδρασή τους με τα εκθέματα.

Στο τέλος του προγράμματος ο εκπαιδευτικός της τάξης λαμβάνει υλικό:

1. ενημερωτικό υλικό του μουσείου
2. αφίσα του Μουσείου Συναισθημάτων για την τάξη
2. καρτολίνα– παιχνίδι για κάθε μαθητή που συμμετείχε στο πρόγραμμα, σαν συνέχεια του παιχνιδιού από το Μουσείο στο Σχολείο και σαν αναμνηστικό του προγράμματος που συμμετείχαν όλοι μαζί

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται και είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:
• νηπιαγωγείο και  Α’ δημοτικού
• Β’ Γ’, Δ’, Ε’ , ΣΤ’ δημοτικού
• Α’, Β’ και Γ’ γυμνασίου
• φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια

 • τα προγράμματα στην έκθεση πραγματοποιούνται από τους εμψυχωτές/τριες του μουσείου
 • είναι διάρκειας 60’ έως 90’ ανάλογα την ηλικία των μαθητών
 • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
 • με ώρες έναρξης που μπορείτε να επιλέξετε 9π.μ., 11π.μ. ή 1μ.μ.
 • μέγιστος αριθμός σε κάθε επίσκεψη 48 παιδιά (τα οποία χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες) και ελάχιστος αριθμός 10 παιδιά
  σε περίπτωση που οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 10, θα χρειαστεί να καλυφθεί το αντίτιμο των 10 συμμετοχών.
 • εισιτήριο: 7 ευρώ
 • οποιοδήποτε πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Μουσείο εκτός του επίσημου ωραρίου λειτουργίας του κοστίζει 1 ευρώ επιπλέον σε κάθε εισιτήριο
 • κάθε εισιτήριο ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά. Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στα Σχολεία

Το Μουσείο Συναισθημάτων ταξιδεύει με μουσειοσκευές που περιλαμβάνουν κινητά διαδραστικά εκθέματα και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Αττικής και όλης της Ελλάδας:

ΝΕΟ «Η Αυτοεκτίμησή μου είναι η Δύναμή μου!»

«Μια φορά και έναν καιρό σε έναν τόπο μακρινό…»

… με τον τρόπο αυτό ξεκινάμε τη διαδρομή μας μέσα από ποτάμια, δάση, λίμνες και θάλασσες για το στέμμα το βασιλικό, ώστε να γίνει ο κάθε ένας μας ο Βασιλιάς ή η Βασίλισσα του Εαυτού του!

Στην ιστορία που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων ακολουθούμε την ηρωίδα μας και ανακαλύπτουμε την αξία της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας συνολικά, με ότι καταφέρνουμε, με ότι μας ευχαριστεί, με ότι μας δυσκολεύει, με το χρόνο που χρειαζόμαστε κάθε φορά για να είμαστε σε επαφή με τις επιθυμίες μας και τα συναισθήματά μας.

Η ιστορία που έχει σχεδιάσει το μουσείο αξιοποιεί τα σύμβολα των παραμυθιών, αξιοποιεί την απόσταση ασφάλειας που δημιουργεί ο κόσμος των παραμυθιών, και δίνει το πλαίσιο στα παιδιά, καθώς ακολουθούν την ηρωίδα της ιστορίας, να ακολουθήσουν τη δική τους προσωπική εσωτερική διαδρομή και να αναπτύξουν σχέση επικοινωνίας, φροντίδας και εμπιστοσύνης με τον εαυτό τους.
Καλό αντάμωμα να έχουμε με νέες διαδρομές και ανακαλύψεις στο μεγάλωμά μας!

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 χρονών και είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε παιδιά που τελειώνουν το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό και θα κάνουν τη μετάβαση στο νέο σχολείο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

«Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων.

Τα αντικείμενα του εκθέματος αποτελούν τα ερεθίσματα για να αναγνωρίσουν, να ονοματίσουν και να ξεχωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα, να αντιληφθούν την αξία όλων των συναισθημάτων (ευχάριστων και δυσάρεστων), να αναγνωρίσουν τη σωματική τους έκφραση και να σκεφτούν πιθανές αιτίες που τα προκαλούν και αντιδράσεις που βοηθούν.

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 χρονών.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τα κινητά εκθέματα της μουσειοσκευής «Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»

«Τα Συναισθήματα μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν την  αξία του εσωτερικού κόσμου των συναισθημάτων  μέσα από το μαγικό κόσμο των παραμυθιών.  Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του παραμυθιού που καλούνται να ολοκληρώσουν,μέσα από τη δύναμη των συμβόλων και της ζωγραφικής,ανακαλύπτουν πως όλα τα συναισθήματα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για τη ζωή μας.

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 χρονών.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

«Ο Φόβος μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Γνωρίζοντας πως κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα παραμύθι επεξεργαζόμαστε τον εσωτερικό μας κόσμο το Μουσείο Συναισθημάτων δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να  δώσει την ευκαιρία στα παιδιά, καθώς θα χαρίζουν τις δικές τους ιδέες στον ήρωα του παραμυθιού, να επεξεργαστούν με ασφάλεια το συναίσθημα του φόβου μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού και τη ζωγραφική. Στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών ότι θελήσουν μπορεί να συμβεί και ο ήρωας τους πάντα βρίσκει τρόπο να τα καταφέρνει!

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας 4 – 12 χρονών.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

«Ο Θυμός μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Για άλλη μια φορά έρχεται το παραμύθι, πολύτιμος βοηθός, για να μας εισάγει στον κόσμο των συναισθημάτων και συγκεκριμένα στο βασίλειο του Θυμού. Τα παιδιά μέσα από τη διάδραση με το παραμύθι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να εκφραστεί το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν τη δημιουργική δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει.

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας 4 – 12 χρονών.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με το κινητό διαδραστικό έκθεμα του μουσείου «Ο Κόσμος των Παραμυθιών».

«Τα Συναισθήματα στον Κόσμο των Χριστουγέννων»

Ένα Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για τα συναισθήματα μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών του Μουσείου Συναισθημάτων.

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα στην ασφαλή, συμβολική και μαγική ατμόσφαιρα του παραμυθιού να ταυτιστούν τα παιδιά με τον ήρωα και να ακολουθήσουν τη μοναδική διαδρομή του για να ανακαλύψουν… πόσα συναισθήματα χωράνε στον Κόσμο των Χριστουγέννων;!
Είναι μόνο η χαρά; Η επιθυμία; Η ανυπομονησία; Η ματαίωση; Ο θυμός; Η λύπη; Ο ενθουσιασμός; Η έκπληξη; Μπορεί να εμφανιστεί και η ντροπή; Μπορεί να εμφανιστούν πολλά μαζί και καμιά φορά μπερδεμένα; Τι μπορεί να δώσει αφορμή για να αναδυθεί το κάθε συναίσθημα εν καιρώ Χριστουγέννων;

Δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν, με έναν διαφορετικό τρόπο σε ένα συμβολικό τόπο, την αξία όλων των συναισθημάτων, τους χαρίζουμε ένα πολύ μεγάλο δώρο καθώς τους επιτρέπουμε να νιώθουν όλα τα συναισθήματά τους και να μπορούν να είναι ο εαυτός τους.

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας 4 – 12 χρονών.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χώρο του μουσείου κατόπιν συνεννόησης.

«Το Λουλούδισμα των Συναισθημάτων», για τη γιορτή του Πάσχα

Ένα εργαστήρι για τη γιορτή του Πάσχα και για την ανεκτίμητη αξία των συναισθημάτων μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών του Μουσείου Συναισθημάτων.

Με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα και την εποχή της Άνοιξης στον Κόσμο των Παραμυθιών ο ήρωας θα ξεκινήσει το ταξίδι του και μέσα από τις περιπέτειες του θα καταφέρει να ζωντανέψει και πάλι τη χαρά, την επιθυμία, την έκπληξη, την αγάπη, τη ντροπή και το θυμό και το φόβο και τη λύπη και όλα τα συναισθήματα …γιατί κάθε συναίσθημα έχει ένα μυστικό!
Κάθε συναίσθημα μπορεί να γίνει πολύτιμος οδηγός στο ταξίδι της ζωής μας!

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν, με έναν διαφορετικό τρόπο, στον συμβολικό και ασφαλή τόπο του παραμυθιού, την αξία όλων των συναισθημάτων.

Καθώς αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματα χαρίζουμε στα παιδιά ένα ανεκτίμητο δώρο: να μπορούν να είναι ο εαυτός τους!

Απευθύνεται, ανάλογα προσαρμοσμένο, σε παιδιά ηλικίας 7 – 12 χρονών.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χώρο του μουσείου κατόπιν συνεννόησης.

Πληροφορίες διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία
  • τα προγράμματα στα σχολεία πραγματοποιούνται από τους εμψυχωτές/τριες του μουσείου
  • είναι διάρκειας 60’ έως 90’ ανάλογα την ηλικία των μαθητών
  • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • για να μπορέσει το μουσείο να επισκεφτεί το σχολείο είναι απαραίτητη η ελάχιστη συμμετοχή 30 παιδιών τα οποία χωρίζονται σε δυο ομάδες των 15 και πραγματοποιούνται δυο προγράμματα διαδοχικά ενώ η μέγιστη συμμετοχή είναι 50 παιδιά τα οποία δημιουργούν δυο ομάδες των 25 για κάθε πρόγραμμα.
   Σε περίπτωση που οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 30, θα χρειαστεί να καλυφθεί το αντίτιμο των 30 συμμετοχών
  • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γιορτή των Χριστουγέννων και του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και στο μουσείο κατόπιν συννενόησης
  • εισιτήριο για τα προγράμματα στα σχολεία της Αττικής: 6 ευρώ 
  • εισιτήριο για τα προγράμματα στα σχολεία εκτός Αττικής: 9 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με τους προορισμούς:
  • για προορισμούς που δεν απαιτείται διανυκτέρευση του εμψυχωτή του μουσείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή τουλάχιστον 40 παιδιών.
  • για προορισμούς που απαιτείται διανυκτέρευση του εμψυχωτή του μουσείου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή τουλάχιστον 80 παιδιών και χρειάζεται επίσης να καλυφθούν έξοδα διαμονής.
  • για προορισμούς που απαιτείται δρομολόγιο με πλοίο ή αεροπλάνο και διανυκτέρευση του εμψυχωτή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή τουλάχιστον 80 παιδιών και χρειάζεται επίσης να καλυφθούν έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
  • Κάθε εισιτήριο ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά. Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.
Διαδικασία κράτησης σχολικών επισκέψεων

Η διαδικασία της κράτησης για εκπαιδευτική επίσκεψη γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία του μουσείου στο τηλ. 210 92 18 329.
Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει την ευθύνη για την κράτηση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή ημερομηνιών για πραγματοποίηση εκπαιδευτικής/ων επίσκεψης/ων θα πρέπει να παρέχει τις εξής πληροφορίες:

 • Τα στοιχεία σχολείου, τηλέφωνο και e-mail ή φαξ
 • Το όνομά του και κινητό τηλέφωνο
 • Αριθμό και τάξη παιδιών που θέλει να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη
 • Την ώρα που έχει επιλέξει για την επίσκεψη (9π.μ. ή 11π.μ. ή 1μ.μ.)

Στη συνέχεια το μουσείο στέλνει στο φαξ ή το e-mail του σχολείου αίτηση επιβεβαίωσης και οδηγίες για την επίσκεψη και ο δάσκαλος θα πρέπει να στείλει την αίτηση συμπληρωμένη 10 ημέρες πριν την επίσκεψη. Ακυρώσεις δεν γίνονται εύκολα δεκτές κατόπιν του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου καθότι δεν αφήνουν δυνατότητα σε άλλα σχολεία να προλάβουν να οργανώσουν επίσκεψη στο άνοιγμα της ημερομηνίας.