new_exhibition2

Επιμορφωτικά Σεμινάρια 2017-2018
στο Μουσείο Συναισθημάτων

 

koukouvagia

Το Μουσείο Συναισθημάτων, στα πλαίσια της φιλοσοφίας του, οργανώνει και πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά για τη δική τους προσωπική και μοναδική διαδρομή βιωματικής γνώσης και συναισθηματικής καλλιέργειας.

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι να βιώσουμε την αξία που έχουν η δημιουργική έκφραση, τα παραμύθια, η τέχνη, η σωματική έκφραση και το παιχνίδι για την συναισθηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη.

Απώτερος σκοπός είναι να αξιοποιήσουμε τα εφόδια της βιωματικής επιμόρφωσης για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά, τους εφήβους ή με άλλους ενήλικες, είτε σαν δάσκαλοι, είτε σαν γονείς, είτε σε οποιαδήποτε άλλη σχέση.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης για όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες:

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
1. Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2018
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μάρτιος 2018
3. ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ – ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ

Ιούνιος 2018
4. ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

Μάιος 2018
5. ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΥΜΟ

1. Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
Ένας  κύκλος  τεσσάρων συναντήσεων με σκοπό να ανακαλύψουμε τη θεραπευτική δράση των παραμυθιών, την παρηγορητική επαφή των λέξεων με την ψυχή.
Τα λαϊκά παραμύθια έχουν βαθιά αλλά αδιόρατη θεραπευτική δράση. Τα συναισθήματα συμβολοποιούνται, γίνονται λέξεις που βαραίνουν απο το ψυχικό περιεχόμενο που σηκώνουν. Η ίδια η προσπάθεια να δομηθεί και να ειπωθεί μια ιστορία με συνέχεια και συνέπεια δομεί την ταραγμένη ψυχή.
Οι συναντήσεις δεν προτείνουν μια θεραπευτική μέθοδο αλλά ευαισθητοποιούν τον καθένα μας στη θεραπευτική αξία των παραμυθιών.

Θέματα και ημερομηνίες συναντήσεων:

1η συνάντηση 20/10
«Κι αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου άκου τον γάτο σου»
Οι ηρωίδες και οι ήρωες των παραμυθιών δεν είναι ποτέ πρωτότοκοι, προκομμένοι και πλούσιοι.
Πάντα κάτι τους λείπει και γι’ αυτό βγαίνουν στον δρόμο να βρουν την τύχη τους. Είναι τεμπέληδες, ανεπρόκοπες, μαλλιαροί ή σπανοί, σκεφτικοί και ντροπαλές. Η αυτοπεποίθηση τους είναι ένας γάτος με παπούτσια, μια γριά που μαζεύει χόρτα ή ένα μυρμήγκι που μιλά. Την ακούν και γίνονται βασιλοπούλες και βασιλόπουλα.

Τα λαϊκά παραμύθια βοηθούν στο χτίσιμο μιας συγκροτημένης και ανθεκτικής εικόνας εαυτού.

2η συνάντηση 10/11
«Γύρνα πίσω στην αλήθεια μέσα από τα παραμύθια»
Κάτω από το κρεβάτι μας ή πίσω από τα αυτιά μας υπάρχει μια μυστική καταπακτή που αν την σηκώσουμε βρίσκουμε την μαρμάρινη σκάλα που μας κατεβάζει σε ένα ονειρικό κόσμο με δέντρα που καρποφορούν ρουμπίνια και διαμάντια, όμορφες πριγκίπισσες και πρίγκιπες που χορεύουν ασταμάτητα ολονυχτίς. Τα παπούτσια μας λιώνουν εκεί κάτω από το χορό και υπάρχει κίνδυνος να μπαίνουν χαλίκια και αγκάθια όταν βαδίζουμε τον δρόμο της πραγματικότητας.

Τα ίδια τα παραμύθια μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της εξιδανίκευσης, της φαντασίωσης, της ονειροπόλησης και μας επαναφέρουν τις 12 πριγκίπισσες μας στην ομορφιά και την ευθύνη της πραγματικότητας.

3η συνάντηση 1/12
«Μέσα στο σκοτεινό δάσος. Η εφηβεία και η μέση ηλικία»
Το ταξίδι της ψυχής προς την ολοκλήρωση περνά συχνά ένα σκοτεινό και αδιαπέραστο δάσος.
Εκεί βρισκόμαστε μόνοι και τον δρόμο τον χάνουμε. Το κορίτσι πρέπει να γίνει γυναίκα και το αγόρι άντρας.
Το παιδί πρέπει να πεθάνει και να γεννηθεί ο ενήλικας. Συχνά τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν αυτό που έλειψε στις σύγχρονες κοινωνίες, τις τελετές μετάβασης από το ένα στάδιο της ζωής στο άλλο (rite de passage).

Η εφηβεία και η μέση ηλικία είναι περίοδοι βαθιάς κρίσης, χασίματος στο σκοτεινό δάσος που τα παραμύθια ξέρουν να καθοδηγούν.

4η συνάντηση 15/12
«Η ξυλένια κούκλα. Πώς σκληραίνει και πώς μαλακώνει το δέρμα μετά το τραύμα»
Η αφήγηση και η ακρόαση παραμυθιών χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες. Ένα από τα συχνότερα παραμυθιακά μοτίβα προσπαθεί να βγάλει την τραυματισμένη ψυχή από το καβούκι που αναπτύσσει μετά το τραύμα, να την ξεπλύνει, να την περιποιηθεί και να την στολίσει ώστε να βρει την αρχική της ομορφιά.

Διάρκεια σεμιναρίου: σύνολο 12 ώρες σε 4 συναντήσεις, 3 ώρες κάθε συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 20/10, 10/11, 1 και15/12, 5μ.μ. έως 8μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ για κάθε συνάντηση

Με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό πρώτο έλληνα ιστορητή, παραμυθά. Διδάκτωρ παιδαγωγικής για την διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και την μαθητεία της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Φεβρουάριος – Μάρτιος 2018

«Διαβάτη, δεν υπάρχει μονοπάτι, το μονοπάτι το φτιάχνεις περπατώντας»
Αντόνιο Ματσάδο

Ένα βιωματικό εργαστήρι για ενήλικες τεσσάρων δίωρων συναντήσεων, που έχουν ως στόχο να μας φέρουν πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας μέσα από τη δημιουργική έκφραση!

Ένας καθρέφτης, ιστορίες, παιχνίδια, εικόνες και μουσικές μέσα σε ένα περιβάλλον παραμυθιού είναι τα ερεθίσματα που χρησιμοποιούμε για τη σύνδεση με τα βαθύτερα συναισθήματα μας.

Στο εργαστήρι αυτό αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα, τα αποδεχόμαστε, πειραματιζόμαστε στο χώρο, τα αποτυπώνουμε στο χαρτί και ανακαλύπτουμε όσα έχουν να μας πουν!

1η συνάντηση: 2/2 «Ο δικός μου καθρέφτης»
– Τι αντικατοπτρίζει;
– Τι βλέπουμε μέσα του;
– Ποιά συναισθήματα μας προκαλεί;

2η συνάντηση: 23/2 «Η σχέση μου με τα αντικείμενα»
– Τι ανακαλύπτουμε;
– Πώς πειραματιζόμαστε με τα συναισθήματα που προκύπτουν;

3η συνάντηση: 2/3 «Ζωγραφίζω με εσένα»
– Τι μοιραζόμαστε και τι ανακαλύπτουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους;

4η συνάντηση: 16/3 «Το μονοπάτι»
- Με ποιόν τρόπο διασχίζουμε το προσωπικό μας μονοπάτι;
– Ποιά συναισθήματα συναντάμε στο διάβα μας;

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες, σε 4 συναντήσεις

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 2 και 23 Φεβρουαρίου, 2 και 16 Μαρτίου, 6:00μ.μ. έως 8μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 80 ευρώ για το σύνολο σεμιναρίου

Με την Ιωάννα Ταγαρά Εκπαιδεύτρια ενηλίκων με εξειδίκευση στη μάθηση μέσω τέχνης M.Ed., Σύμβουλος, Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Τέχνης Δράσεις-Arts Acts»

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

3. ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ
Μάρτιος 2018

«Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλο, τότε σίγουρα είναι ο τρόπος της φύσης»
Αριστοτέλης

Ποιά είναι η πρωταρχική μας σχέση με τη φύση και πώς η σχέση αυτή μπορεί να μας βοηθήσει μέσα στην καθημερινότητα της ζωής μας;

Ένα βιωματικό σεμινάριο με παιχνίδια και δραστηριότητες για να γνωρίσουμε τον «τρόπο της φύσης» όπου η διαφορετικότητα εκφράζεται ως βιοποικιλότητα, που είναι απαραίτητη για την αρμονία και τη συνέχιση της ζωής. Στρέφουμε την προσοχή μας σ” αυτό τον υπέροχο κόσμο της δημιουργίας για να θυμηθούμε την ιδιαίτερη σχέση μας με τη φύση και να ανακαλύψουμε πως μας εμπνέει για να γνωρίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Σ” έναν κύκλο μοιράσματος θα μάθουμε την τέχνη της συνύπαρξης για να μετακινηθούμε από ένα σύστημα που επικεντρώνεται στο εγώ του ανθρώπινου είδους σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της έννοιας του οικοσυστήματος και του ιερού που αναδεικνύει την σοφία της διαφορετικότητας και την ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και συλλογικό.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες σε 1 συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, 6μ.μ. έως 9μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ

Με την Γεωργία Ντούσικου Ψυχολόγο υγείας που από το 1996 δημιουργεί και υλοποιεί σε συνεργασία με σχολεία και περιβαλλοντικές οργανώσεις ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με σκοπό την επανασύνδεση με τη φύση.
Δημιουργός του «Σχολείο του Εδάφους Αγγίζω τη Γη, Αγγίζω την Ψυχή»

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

4. ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ
Ιούνιος 2018
Μια βιωματική παιχνιδιάρικη επιμορφωτική διαδρομή για ενήλικες στη διαδραστική έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Στο Παλάτι του Θυμού»!

Τι κάνει ο θυμός στο σώμα μας;
Έχουμε επιλογές δράσης σε καταστάσεις συγκρούσεων;
Τι μηνύματα μας φανερώνει ο θυμός μας;
Ποιες είναι οι βαθύτερες πηγές του;
Τι σχέση έχουν η έκφραση, η δημιουργικότητα, η φιλία, η ασφάλεια, η απόλαυση με το θυμό;

Ο Θυμός ανοίγει το παλάτι του και μας καλοσωρίζει για να τον εξερευνήσουμε! Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική, τις αισθήσεις μας, το παραμύθι μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του. Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση και σύνδεση με το συναίσθημά μας και να ενεργοποιήσουμε τους δικούς μας δημιουργικούς τρόπους να το αντιμετωπίζουμε.

Μόνο όταν μπορούμε να βιώσουμε το παιχνίδι ως πράξη δημιουργίας και συναισθηματικής ανάπτυξης για τον εαυτό μας, κατανοούμε την αξία του και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, με μεγαλύτερη επίγνωση, για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά (γονική ή εκπαιδευτική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση). Ενθαρρύνοντας τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, τα βοηθάμε να ανακαλύπτουν τους δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίζουν δημιουργικά τη ζωογόνο δύναμη του θυμού στη ζωή τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους όσους θέλουν να μπουν στη διαδικασία του παιχνιδιού για να το απολαύσουν και να βιώσουν την ανεκτίμητη αξία του για τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες σε 1 συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και λόγω μεγάλης ανταπόκρισης επαναλαμβάνεται την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 , 6μ.μ. έως 9 μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ

Με την Ειρήνη Σοφιανοπούλου ψυχολόγο, εμψυχώτρια, ιδρύτρια του Μουσείου Συναισθημάτων

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

5. «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΥΜΟ!»
Μάιος 2018
Ένα βιωματικό σεμινάριο  σωματικής έκφρασης αφιερωμένο στο συναίσθημα του θυμού για να το εξερευνήσουμε με το σώμα μας!
Όταν ο θυμός εκφράζεται συνειδητά με το σώμα μας, αποκτάει μία διαφορετική διάσταση, ίσως και πιο αληθινή, εφόσον τίποτα δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ στο σώμα μας.

Τι μπορεί να μας δημιουργεί θυμό;
Η αδικία ; Ο φόβος; Η ανασφάλεια; Η απογοήτευση; Το άγχος…;
Να μην συμφωνούν οι άλλοι μαζί μας; Να μη μας αγαπάνε;
Θυμώνω πιο πολύ με μένα ή με τους άλλους;

Μπορούμε να ακούμε και να κατανοήσουμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας όταν θυμώνουμε;
Τι κάνουμε όταν θυμώνουμε;
Μπορούμε να εκφράσουμε το θυμό μας;
Μπορούμε να αγκαλιάσουμε το θυμό μας;
Μπορεί ο θυμός να μας οδηγήσει σε κάτι δημιουργικό;

Αλήθεια, θα μπορούσαμε να χορεύουμε με το θυμό μας;!

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες, σε 1 συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, 6μ.μ. έως 9μ.μ.

Κόστος σεμιναρίου: 30 ευρώ

Με τη Susana Noemi Abigador εκπρόσωπο της Expresion Corporal (Σωματικής Έκφρασης) στην Ελλάδα, δημιουργό του συστήματος Danza Vital, σύμβουλο βιωματικής μεθοδολογίας, συγγραφέα του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλάει» εκδόσεις Γιαλός, ομιλήτρια το 2016 στα tedxkids Αθήνας και tedx Μυτιλήνης.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης